Какво е и какво прави музикален или артистичен организатор? неща, които трябва да знаете за музикалните организатори


✅ ¿Qué es un Promotor Musical o Artístico?,  ¿Cuál es la labor de un promotor?, Diferencias entre promotor de conciertos, espectáculos y eventos musicales.

Какво е музикален промоутър?:


Основната работа на музикален организатор, който обикновено се нарича просто организатор, е да рекламира концерт.

Организаторите са отговорни за „популяризирането“ на шоуто. Те работят с агентите или в някои случаи директно с бандите; също с клубовете и концертните зали в аранжиментите на шоуто, което ще се проведе.

След това се уверяват, че всичко договорено за шоуто е изпълнено . Те също така се грижат за непредвидени събития, като хотели и беклайн за групата . Накратко, работата на организатора е да гарантира, че нещата вървят гладко. Имайте предвид, че този тип промоутър се различава от радио оператора.

Какви са заданията, които промоутърът извършва?:

Ако организаторът не е свързан с конкретно място или компания, той може:

Свържете се с групи и агенти, за да организирате бъдещи презентации.

Постигнете споразумение с група или техен агент относно процента на печалба в дадено шоу. Промоутърът ще осигури ли настаняване?

▷ Резервирайте мястото за уговорената дата.

Популяризирайте следващия концерт в местната преса и радио, поставете плакати и изпращайте имейли до техните пощенски списъци, наред с други.

▷ Не забравяйте да осигурите всичко, от което се нуждае групата на място - задна линия, настаняване, технически ездач, транспорт и т.н.

Осигурете правилни звукови проверки и дали всичко е наред за шоуто.

Подредете подложки.

Какви са разликите между организатора на концерти, шоута и музикални събития?:


Разликите са много малки, вярно е, че всеки организатор поема решаващи отговорности за правилното управление на дейността, на която е посветен, независимо колко голяма е тя:
Promo Организаторът на концерта е пряко отговорен за организирането на всичко, което включва извършването на концерта

Promo Организаторът на шоуто има задачата да следи цялото шоу, включително дали включва музика на живо в планирането си. Тези предавания обикновено са големи и се нуждаят от екип от организатори, които да организират всяка дейност.

Организаторът на музикални събития , които не са непременно концерти, организира и е наясно с всичко, което се случва със събитието, от организирането на всичко между музикантите и собствениците на мястото до контрола върху организацията на всичко, което се случва наоколо на музика, като фуд корта, алтернативни настройки и дейности, които включват присъстващи.

Колко таксува музикален организатор?:


Плащането за промоутърите е променливо и зависи от няколко фактора, включително:

Споразумението направи с групата или неговия агент

Популярността на групата или художници промотор работи с

Независимите музикални организатори могат много трудно да печелят пари и много от тях действат като организатори паралелно с ежедневната си работа.

Промоутърите печелят от приходите, генерирани от шоу. Те могат да имат два вида според лентите:

Платете на групата фиксирана такса, независимо от броя на хората, които купуват билета

Agreement Споразумение за „разделена врата“

И с двата варианта организаторът може лесно да загуби пари от шоу. Печеленето на пари като промоутър изисква внимателно планиране.

Какъв тип договор се подписва с музикални организатори?:


Когато става въпрос за големи суми пари, договор винаги е задължителен, но много независими музикални организатори знаят, че няма да спечелят много пари, поради което често пропускат договора за концерт и това е думата, която установява. правилата.

Все пак е добра идея групата и организаторът да имат договор, който ясно да посочва споразуменията : организаторът ще осигури ли настаняване? Кой ще се погрижи за задната линия? Кога ще бъде извършена звуковата проверка? Колко време ще свири групата? И разбира се, как ще бъдат разпределени ползите? Това помага да се избегне допълнително объркване.

Как да бъдем популяризатор на артисти на концерти, събития или музикални шоута?

Има два начина да станете промоутър: Първо, свържете се с промоутърите и местата във вашия район, предлагайте услугите си и научете по този начин подробностите .

Или второ, започнете промоционалната си кариера сами и започнете от малко . Изберете любима местна група и предложите да популяризирате някое от вашите шоута.

Резервирайте мястото, свържете се с местните медии, залепете плакати, обявяващи шоуто, и останалите, споменати в тази статия.

Ако свършите добра работа, други групи ще ви намерят и можете да станете признат организатор във вашия район , дори външни групи също ще се свържат с вас.

Можете ли да печелите пари като артистичен и музикален организатор?:


Промоутърите, които работят с мега звездите, които изпълват големи сцени, могат да спечелят много пари.

Но независимите музикални организатори могат лесно да се оправят да работят по цял ден, всеки ден и дългът им само ще се задълбочи. Много организатори имат алтернативен работен ден, който подкрепя тяхната застъпническа дейност.

Ако искате да станете промоутър, трябва да имате ясно разбиране за участващите пари и какво е необходимо, за да сключите внимателно сделки с групи и места . За да имате предвид, разходите на промоутър включват:

▷ Наем на помещения

▷ Реклама (плакати, вестници / списания, телевизия и др.)

Rental Отдаване под наем

▷ Настаняване на групата

▷ Технически ездач

▷ Плащането на групата

Не можете да намалите някои от тези такси, като например таксата за място, но има начини да смекчите част от разходите, свързани с популяризирането, и ако искате да останете при това дълго време, трябва да намалите разходите, доколкото можете.

Например, помолете групата / етикета / агента да отпечата плакатите и да ви ги изпрати, вместо вие да поемете разходите. Не осигурявайте настаняване, ако шоуто на групата няма да генерира достатъчно пари, за да го покрие , или ако е необходимо, домакин на групата в собствения си дом.

Не прекалявайте с храненето на концерти - няколко води и бира е добре. Разделени разходите за наемане на специално оборудване с групата.

Можете също така да намалите част от разходите си, като работите „разделена врата“, вместо да плащате на групата фиксирана такса.

По този начин първо покривате всички разходи, а след това плащате на групата и плащате себе си. По-големите художници се противопоставят на подобни сделки и искат фиксирана такса.

Плащането на фиксирана такса е добре и дори идеално, когато работите с група, за която знаете, че ще продаде достатъчно билети, за да покрие разходите .

Но ако групата само си създава име, сделката с разделени врати е справедлива за всички. Уверете се, че групата продава своите промоционални продукти и по този начин генерира допълнителни пари.

Ако имате сделка с разделени врати и шоуто не спечели пари, добрият организатор може да даде на групата поне за бензин и по този начин да спечели репутация на добър организатор!

Истината е, че много независими шоута губят пари, особено в нови концерти.

Докато не държите на печалбата на групата, напълно е добре да настроите графиците си така, че да загубите възможно най-малко.

По-предприемчиви групи ще забележат и ще искат да работят с вас. В крайна сметка, ако сте успешни, те са успешни. Да бъдеш коректен и към двете страни, включително и към себе си, това е играта.

Източник:
Musicians.about.com
Изображение на корицата

Споделете с нас вашите въпроси и мнения, за да подобрите изграждането на това знание knowledge