Какво прави музикалният мениджър и какви са техните функции? това са типовете мениджъри в музиката


 ✅ ¿Qué es un MANAGER MUSICAL?,  ¿Cuáles son las funciones de un manager?, ¿qué hace un manager? y ¿Cuáles son los tipos de manager musical?

Много често в индустрията се срещат много хора, които твърдят, че са мениджъри на групи , но поради липса на знания те са дали лошо име на професията, което е много уважително, но се гледа с презрение у нас и много страни от Латинска Америка, тъй като е имало много измами, извършени под силата, предлагана от тази позиция.

В днешно време много групи предпочитат да се справят без мениджъра от страх да не бъдат част от измама, но артистите, които са намерили добра, осъзнават, че това е съществена част от веригата на музикалния бизнес.

В тази статия ще намерите отговори на някои от най-често задаваните въпроси: Какво е мениджър в музиката? Какви са функциите на мениджър? Какво наистина трябва да направи този човек ? Какви реални ползи представлява за музикален проект? , и в кой момент трябва да търся мениджър?

И така, налейте си хубаво кафе и му се насладете: ☕

Какво е мениджър в музиката?


Мениджърът е човек, който има ролята и определящата роля за събиране и координиране на хората, необходимите проекти и каквото и да е за изпълнение на целите на артист или група .

Той трябва да разбира отлично музикалната индустрия , музикалните сцени на териториите и жанровете, в които оперира, трябва да бъде съпричастен, ясен и добър бизнесмен, който да изпълнява договори със заинтересовани лица.

Бъдете много организирани, тъй като зависи от мениджъра да гарантира спазването на сроковете и изпълнението на проектите без никакъв проблем. Трябва да поддържате течна и точна комуникация с рекламни агенти, организатори на събития и агенции за резервации.

✅ ¿Qué es un MANAGER MUSICAL?,  ¿Cuáles son las funciones de un manager?, ¿qué hace un manager? y ¿Cuáles son los tipos de manager musical?

Какви са функциите на музикален мениджър?:


За разлика от това, което много хора вярват, мениджърът е администратор на групата, това означава, че той е шефът и до голяма степен е отговорен за успеха на артиста .

Неговият авторитет трябва да бъде безспорен , тъй като знанията, опитът и контактите му позволяват да прави бизнес с лекота, много хора вярват, че мениджърът е посветен единствено на блоговете на групата, но има много повече неща за вършене.

Някои от функциите му са следните:


▷ Създайте бизнес стратегия:

Всяка група е различна и представлява различен потенциал за напълно различни пазари, така че мениджърът трябва да създаде стратегия, която позволява на групата да постигне целите, които са поставени заедно.

Популяризирайте художника:

Самият мениджър трябва да бъде промоционален канал, който непрекъснато носи флаери, пощенски картички и снимки на художника като форуми, медиите и публиката.

Постигане на промоция за художника:

Ако мениджърът си е свършил работата добре, ще трябва да набере достатъчно инерция, за да привлече някои медии към групата, както и някои механизми за популяризиране от уста на уста.

Блок на групата:

Разбира се, толкова много промоции са безполезни, ако няма къде да представим художника. Една от важните функции е намирането на подходящата публика и форуми за групата.

Координирайте и популяризирайте събитията:

След като датата е подписана, промоцията е много важна и мениджърът играе много важна роля за постигането й, в допълнение към контрола на репетициите, необходими за презентацията и поканената медия, и разбира се, таксуване и заплащане на персонала .

Управление на доходите:

От момента, в който стартирате група, започвате да инвестирате и си струва да следите направените разходи в сравнение с приходите; управителят трябва да бъде или да има счетоводител.

Вземете производители:

Продуцентите играят твърде важна роля в развитието на професионален художник, тъй като придават професионализъм на крайния продукт (презентации и записи). Мениджърът трябва да намери възможностите на групата, за да намери подходящи продуценти.

Вземете оферти:

Записването на албум, представянето на фестивал, промоцията в ресторант ... Всякакъв вид лечение, което разкрива групата и нейната музика е добре дошло и трябва да се търси активно от мениджъра.

Вземете спонсорство:

Можете да облечете група, да вземете инструменти, да представите напитки и така нататък, ако групата е наистина много добра и мениджърът знае как да представи бизнеса по сериозен и професионален начин.

Управление на връзките с обществеността:

Като се има предвид всичко това, винаги има нужда от повтарящо се лице, което да представя групата пред медиите и дори при всяко събитие ... (и с вас ... така и така групата!)

Привеждане на правните и финансови аспекти:

Договори, регистрация на песни, име на група, касови бележки или фактури и др.

Струва си да се спомене, че когато групата е успешна, мениджърът трябва да делегира много от действията - да спре да ги прави сам - да се извършва от професионалист и специалист в областта, като по този начин генерира възможности за работа за други видове мениджъри: мениджър на бизнес, личен мениджър, сценичен мениджър, тур мениджър и др.

От мениджъра зависи да координира всички в екипа с една единствена цел: да разработи страхотна група, която да ги позиционира в бранша по изгоден начин за всички, генерирайки възможности за работа за различни специалисти в бранша и следователно удоволствие публика, жадна за артисти с отлично качество в техните продукции.

Видове мениджър в музиката


В музиката има много видове мениджъри, това са четирите най-често повтарящи се типа мениджъри и там, където границите се спазват според нивото на кариерата на художника, има изпълнители, които изискват и четирите типа мениджъри да изпълняват големи проекти. Ето защо ви даваме стъпка през тези видове музикален мениджър :

Личен мениджър


Когато повечето хора си мислят за музикален мениджър, представете си личен мениджър , това е човекът, който ежедневно работи най-тясно с изпълнителя, като прави всичко, като се увери, че музикален видеоклип е заснет в определено време до Помислете коя марка може да искате да работите със звездата след една година за следващата си кампания.

Те прекарват много време с изпълнителя, може би повече от всеки друг (с изключение на съотборниците, ако наистина е група).

Туристически мениджър

Този човек се справя с всеки малък детайл, участващ в турне , като гарантира, че концертните заведения имат определен тип микрофон и времето, в което артистът се нуждае, за да транспортира клиента си в този случай.

Що се отнася до най-важните художници на планетата, те отговарят за координирането на доставката на сложна сцена и хиляди парчета стоки до мястото, където ще бъде презентацията, почти по целия свят. Обикновено туристическите мениджъри имат страхотен екип.

Бизнес мениджър

Бизнес мениджърът е почти като счетоводител в много отношения, тъй като те помагат да се управляват парите на музиканта повече от кариерата му (въпреки че двамата са много тясно преплетени).

Бизнес мениджърът плаща сметките на художника, обработва данъците му, балансира счетоводните му книги и намира възможности за инвестиции, в случай че клиентът (художникът) е някой, който има впечатляващи ресурси и може да бъде звезда.

Мениджър на сцени или мениджър на сцени

Мениджърите на сцени работят зад кулисите, за да съживят продукции, да координират концертната логистика и да общуват с артисти и диригенти, за да осигурят задоволяване на всички ваши нужди от аудио, осветление и видимост.

Помага за координиране на транспортната логистика, получава инструменти, аудио и осветително оборудване, за да ги достави на съответните техници.

Колко пари прави мениджърът?

Повечето мениджъри не работят срещу определена годишна заплата, но за процент от това, което техните клиенти (художници) печелят, това ги насърчава да работят по-усърдно и да се стремят артистите, с които работят, да донесат най-много възможни пари.

Обикновено мениджърите могат да искат 15-20% от общия доход на своите изпълнители, преди да бъдат платени данъци върху изпълнителите, което затруднява изкарването на прехраната, когато музикантът е неизвестен, но ако музикалният мениджър може подписвайки голям брой концерти, които развиват значителна почитателска база, парите стават по-видими и отварят страхотни врати за артиста.

Има голям стимул за мениджъра да превърне клиента си в истинска звезда, тъй като в тази желана позиция има много пари, възможности и блясък ... въпреки че е много трудно да се стигне до там на първо място.

Какво е значението на мениджърите в музиката? Какви реални ползи представлява за музикален проект?

Наличието на мениджър може да означава разликата между това да бъдеш успешен или не и независимо от схемите за възнаграждение (колко пари прави мениджърът) той излага репутацията си на риск всеки път, когато представлява художник, което го принуждава да бъде много селективен с който работи, по същата причина почти винаги ще бъде, че мениджърът избира с кого да работи, а не обратното.

Приближаването на мениджър да представи работата си може да бъде чудесна стъпка за групата и в зависимост от репутацията, която има, ще бъде по-лесно или по-трудно да се постигне сделка с него, но това е причината за друга статия. Това, което мога да кажа е, че ако мениджърът е сериозен, след като бъде подписана сделка с него, в групата ще се случат добри неща.

И накрая, мога да кажа, че ако някой ще представлява групата, което е значително усилие, е удобно да привлечете подготвен мениджър, с проучвания и технически познания, както и контакти и добра харизма, защото ако той не знае какво прави и е депозиран Толкова увереност и сила в него, той лесно можеше да сложи край на групата и всичките им усилия, както и да запази парите.

И за да оставя параноята настрана, мога да добавя, че има, както винаги във всяко поколение, група от истински мениджъри, много талантливи, в различни вериги, които са достатъчно подготвени да водят много бизнес, така че не е нужно да бъдете толкова параноични, просто подозрително.

В кой момент трябва да намеря мениджър?

Преди да наемете мениджър, който може да ви помогне с всички тези ходове за разширяване на кариерата, трябва да покажете, че вече работите и се нуждаете само от някой с опит, който да ви отведе на следващото ниво.

Честно казано, това е единственият начин, по който връзката Мениджър / Музикант ще работи, ако сте твърде нов, уважаван мениджър няма да Ви приеме, това върви и в двете посоки - може да не знаете кога се възползвате от това.

Трябва да сте прекарали време потопени в собствената си музикална сцена, да създавате връзки , да изграждате публика и да резервирате свои собствени предавания, преди да потърсите външна помощ, работа на свободна практика.

Музикалните мениджъри търсят групи, които вече са с пълен пакет, това са групи, които знаят какво правят и се нуждаят от малко допълнително професионално „излъчване“, за да ги изведат на следващото ниво.

Как можете да разберете дали се приближавате до нивото "пълен пакет"?

Това е, което мениджърите искат да видят от вашата група:

Качествени музикални записи (т.е. няма демонстрации в спалнята)
✅ Професионални снимки
✅ Активно присъствие в социалните мрежи
✅ Професионален уебсайт и / или поне една Bandcamp страница
Concert Видео на концерт на живо на вашето шоу на сцената, което привлича вниманието ви
Bio Биография на групата и евентуално EPK ( електронен комплект за преса )
✅ Активна аудитория или общност на фенове (т.е. голям пощенски списък, голям брой абонати на YouTube или гледания на видеоклипове и / или активни последователи в социалните медии)

Това е всичко, което можете да направите сами, колкото и плашещо да изглежда първоначално, че е жизнено важно да имате всичко на място, преди да се обърнете към мениджър или преди мениджърът да се обърне към вас.

Не забравяйте, че Музикален мениджър не съществува само за да правите свързани с бизнеса неща, които не искате да правите; е там, за да ви помогне да изградите своя успех, като издигнете това, което вече сте виждали, работещо на друго ниво.

Мениджър срещу измама:

Изпълнението и / или координирането на истинските функции на мениджъра изисква много повече от това да имате добър характер (или да бъдете син на &% / $ ...), добър „глагол“ и среща с приятел, който има съвместен ... Всъщност, това изисква официални проучвания, познаване на "улицата", добри контакти и да, с добър характер (или да сте дете на вашия @%. $.

В началото на състезанието е много често да се намерят редица „мениджъри“, които се възползват от възможността да си дадат работата чрез някои непредпазливи и има много истории (дори в групи от полупрофесионалната верига), в които мениджърът е този, който е виновен за пълното унищожаване на групата или нейната репутация и работа.

В допълнение към тези хора (някои от които наистина заслужават своята възможност) има и други псевдо мениджъри, които отговарят за изземването на парите, които влизат и дават оправдания и оправдания защо никога няма пари. Тези хора са известни като „алигатори“.

Има няколко ключови точки, които трябва да се разграничат дали мениджърът наистина е такъв или просто се представя за такъв:

Ако сте истински мениджър ...


Ще имате висше образование като администратор, маркетинг или подобен. (Въпреки че това не винаги е така, когато талантът е излишен.)

▷ Винаги ще бъде - по всяко време - достъпно поне чрез мобилен телефон и имейл акаунт.

▷ Вие сте бизнес мъж / жена ... Винаги сте готови да се възползвате от всяка възможност

Знае добре и се грижи за своите артисти и е наясно с тяхното физическо и психическо състояние.

Повдига бизнес на групата, като такива ... офиси и сгради.

Има прилично място за работа и приемане на хора, ако е необходимо.

Управление само броя на ивици, съответстващи на размера на вашата организация.

Генериране на бизнес планове и документирани стратегии.

Развивайте контакти по всяко време и сте готови за тях (с дискове, стикери и визитки.)

Ако не е сериозно ...


Вашият телефон винаги ще бъде зает, изключен или без отговор.

Тя винаги ще виси на настоящето с контакти.

Винаги боя благоприятна панорама и небето и звездите ще понижи.

Покрийте всички недостатъци с пороци и жени (или мъже).

Винаги остава да се направи нещо и да не се прави.

не се справят с документацията на групата.

Нека бандата направи всичко тяхното популяризиране.

Влезте всяка група, без някога да са го чули.

Говори лошо за вашите съперници.


И накрая, оставям ви разговор между мениджър на признати и независими артисти, истории, живели в техните домакинства, и много интересни факти за тази роля, която е толкова необходима за укрепване на музикалната верига.
Сега ни кажете кое би било първото нещо, което бихте кандидатствали, за да предадете проекта си на мениджър 🙌От:
Едгар Горман

Връзки:
Снимка на корицата