⚡ Музикална индустрия, музикален пазар и звукозаписна индустрия


¿Qué es y cómo funciona la industria musical?, roles en la industria de la música, características de la industria musical cifras actuales y su historia.

За много от нас музиката е почти постоянна част от ежедневието; играе във фонов режим, докато шофирате, пазарувате или гледате телевизия.

Но колко наистина знаем за музиката около нас? , Как се създава музиката? Как преминавате от идея към продукт или различните хора, които го правят възможно?

В този раздел ще намерите поредица от статии, свързани с музикалната индустрия : музикалния бизнес , определяне на ролите в музикалната индустрия, музикалния пазар , как работи музикалната индустрия?

Какви са характеристиките на музикалната индустрия ? Какъв е нашият музикален сектор ?, Предприемачески модели в музиката , творческите индустрии в Ню Мексико и близките страни, креативната икономика , с какви цифри се занимава музикалната индустрия ?, произведения, свързани с музиката и историята на музикалната индустрия .

Музикалната индустрия е общ термин за всички страни, участващи в създаването, изпълнението, записването, популяризирането и управлението на печелившия музикален бизнес.

Разграничаването на това, че тази мрежа от търговски асоциации се нарича „музикална индустрия или музикална индустрия“, а не „музикален бизнес“ се основава повече на стигмата, свързана с последния термин, отколкото на каквито и да било технически различия.

По едно време, когато етикетът „музикален бизнес“ се използваше често, художниците често изпитваха експлоатацията на онези, които печелеха прекомерна печалба от работата си.

Днес съществуват множество организации за защита на правата на музиканти, композитори и изпълнители, които се организират в определен сектор и създават индустрия.

Кои са хората, които се занимават с музикалната индустрия?


Някои категории разделят многото професионални кариери под шапката на музикалната индустрия.

Разграничението обаче не винаги е ясно дефинирано, тъй като някои роли могат да обхващат две или повече категории, в зависимост от конкретната роля, която играят в момента.

Креативни професионалисти (композитори):


Креативните професионалисти са сърцето на музикалната индустрия. Композиторите си представят едно музикално произведение, неговото усещане, неговите думи и неговото значение. Често пъти авторът на текста на дадена песен и композиторът на музикалния съпровод са едни и същи, макар и не винаги.

Вземете писателския екип на Елтън Джон и Бърни Топин. В продължение на десетилетия двамата създават хитови песни, като комбинират уменията на Бърни с текстовете и уменията на Елтън за писане на песни.

Някои изпълнители изпълняват изключително композициите на професионални композитори и никога не записват собствена песен. Друг път изпълнителите могат да пишат свои песни или да си сътрудничат, за да съживят нещо, вдъхновено от техните творчески способности.

Професионалисти по изпълнение:


Професионалистите по изпълнение включват всеки, който прави запис или презентация на живо възможно.

Това включва основната звезда, когато има такава, всички поддържащи музиканти и вокалисти, както и множеството членове на персонала, управляващи детайлите, които не се получават.

Главни герои:


Когато повечето от нас мислят за музикалната индустрия, ние мислим за начинаещи артисти, които пеят или свирят на инструменти, за да създадат музика, която ни движи.

За соло изпълнители, като Селин Дион, звездата е един човек. За групи или други групи, като The Rolling Stones, основните актьори са ключовите и постоянни членове на групата.


Подкрепа за артисти:


Подкрепящи артисти са вокалисти и музиканти, които осигуряват допълнителна музикална подкрепа за главните актьори. Те осигуряват музикалния съпровод на соло изпълнители и пеят бек вокали, но не се считат за основната атракция.

Често, особено по време на гастролиращи изпълнения, тези музиканти могат да изпълняват само една поредица от шоута, докато други музиканти заемат мястото си в други.

Спомагателен персонал:


Помощният персонал в тази категория включва всеки човек, който настройва оборудването или борави с подробностите, необходими за създаване на успешна сесия на запис или изпълнение на живо.

Те могат да проектират или инсталират концертни светлини за сложни шоу програми, да се грижат и тестват инструменти, да транспортират тежко оборудване или да смесват записи, за да създадат цялостна песен.

Бизнес професионалисти:


Бизнес специалистите включват всеки, който борави с пари и сделки. Докато счетоводителите и адвокатите са включени в тази част от индустрията, те обикновено не са включени, тъй като професията им се разпростира и в работата с много други отрасли.

Основните професионалисти в бизнеса включват издатели, продуценти и мениджъри.

Производители:

Продуцентите обединяват всички елементи, за да създадат музикален запис или изпълнение на живо.

Те търсят нови изпълнители или наемат съществуващи звезди, избират песни от каталога на издателя, най-подходящи за уменията на художника, избират и управляват музиканти и персонал за техническа поддръжка, създават договори и бюджети на проекти, които да представят на звукозаписни компании , и са лично отговорни за завършването и доставката на проекта.

Роли и дейности, свързани с процеса на музикалната индустрия:

Участват основно: певци или артисти, инструменталисти, издатели, звукозаписни компании , организатори, мениджъри , дистрибутори и търговци на дребно.

Състав:


Песни, инструментални парчета и други композиции, създадени от музикални писатели или композитори, следователно са тяхна собственост, въпреки че често се продават.


Записи:


Създаден от всякакви артисти, при които се открояват певци и музиканти (включително сесионни музиканти), както и музикални групи.

Но в тези случаи те обикновено имат съдействието и напътствията на продуцента и звукорежисьора.

Медия:


Като компактдискове или класически винили, продавани от търговци на дребно и притежавани от потребителите след покупката.

На този етап, ролята, която играят както дистрибуторите, така и компаниите или организациите, които поемат отговорността за разпространението, комерсиализацията, рекламата и маркетинга, в много случаи те са същите звукозаписни компании.

Излъчване, саундтрак и предаване:

Говорим за случаи, в които записът е излъчен.

Музика на живо:


Където и двамата организатори се намесват, тъй като той е този, който обединява художника и собственика на място. Той отговаря за съставянето на договорите.

Появяват се и агенции за подбор на персонал, които изпълняват подобна задача, тъй като представят художника на организаторите и те са тези, които правят сделки и планират презентации.

Художник, представителство и управление на персонала: Големите художници обикновено наемат редица хора от различни области и сектори, които да им помагат в кариерата.

Например мениджърът контролира всички аспекти на кариерата на художника в замяна на процент от неговите приходи. Друг случай може да бъде случаят с адвокат по развлечения, който помага на артистите, наред с други неща, с подробности за техните договори и със звукозаписните компании.

В момента музикалната индустрия е разделена на 4 макро форми на икономически доход за артист, това са:

Лицензиране и публикуване (роялти за използване на произведения и звукозаписи), Stremaing и цифрови платформи (абонаментни и цифрова репродукция), Merch и продукти (стоки, документи, продукти), както и концерти и турнета на живо