☂️ 17 ключови аспекта за сключване на ВЪТРЕШНО СПОРАЗУМЕНИЕ НА БЕНД или Музикална група


El ACUERDO INTERNO de BANDA ✅ es un documento que servirá para establecer el manejo de las responsabilidades, ganancias, deudas y aspectos clave.


В тази публикация ще ви покажа списък с основи за изпълнение на споразумение за група .

Всъщност това се случва, защото получаваме много истории за групи, които се разпадат и започва истински хаос:

На кого ще остане закупеното оборудване? Кой ще плати заема, направен за продуцирането на албума? Кой ще продължи да претендира за възнаграждения, които песните генерират? и т.н.

Истинска борба, която се превръща в константа в почти всички музикални проекти, независимо от нивото, на което са.

Ето защо днес ще отговорим на основните въпроси по темата:

Какво е сделка с група? Какви са основните елементи на това споразумение? И как правите и прилагате сделка за група?

Така че, ако все още нямате споразумение за групата , сега е моментът да седнете и да го напишете и да го изградите въз основа на тези 17 ключови аспекта :

Добре дошли!

Какво е вътрешна сделка за обхват?


Споразумението за група е просто формален договор , това е споразумение между членовете на групата относно това как те ще водят делата на групата или като цяло, или само във връзка с определени въпроси.

Той може да се основава на различни формати, но идеята е да се гарантира, че всички в лентата са подравнени към едни и същи параметри на управление .

Това споразумение също така помага да се поддържа нивото на ангажираност към групата, изяснява ролите , отговорностите и нивата на собственост на всички членове.

Това ще помогне за справяне с всякакви финансови притеснения, като например на това кой ще бъде изплатен какъв процент от възнагражденията от записи, публикации и изпълнения на живо и т.н.

Някои от основните въпроси, обхванати в споразумението за група, включват:

 • Кой е собственик на композициите
 • Кой притежава главните записи
 • Кой притежава името на групата
 • Какво се случва, ако член напусне
 • Как се вземат решения (т.е. мнозинство, единодушно решение и т.н.)
 • Как се разделят приходите от турнета, рекордни продажби, продажби на мърчандайзинг, доходи от публикации и т.н.
 • Кой притежава стереосистемата (група или отделни членове)
 • които могат да подписват договори и чекове от името на групата
 • Кой може да наеме / освободи член и много повече ...

Споделете с туит ключовете за сключване на споразумение за вътрешен обхват


⚖️ Защо трябва да имате писмено споразумение?


Усложнения и разногласия несъмнено ще възникнат в даден момент от кариерата на вашата група, така че да имате споразумение ще ви бъде от полза, когато трябва да изгладите нещата.

Например как се определят важните решения на групата? Равен глас ли е, или някои членове имат повече глас от други? Какви са последствията, ако член на група пропусне определен брой представления или репетиции?

Започнете да мислите за видовете проблеми, които биха могли да засегнат вашата група в даден момент и направете всичко възможно, за да стигнете до компромис за това как най-добре да се справите.

Този процес може да звучи малко скучно или неудобно, но това не означава, че отнема забавлението от съвместното възпроизвеждане на музика!

Когато всичко бъде казано и направено, сделката с групата наистина ще ви помогне да поддържате преживяването хармонично и ще ви позволи да се съсредоточите върху музиката, вместо да се притеснявате как да се справите с всеки малък спор по пътя.

Ако вашата група е нова или добре установена, ДА или ДА имате нужда от това споразумение , повечето правни проблеми, които възникват, могат да бъдат избегнати с подходящо споразумение за група .

Много групи обаче не мислят за създаването и подписването на такава, докато не стане твърде късно.

El ACUERDO INTERNO de BANDA ✅ es un documento que servirá para establecer el manejo de las responsabilidades, ganancias, deudas y aspectos clave.

⏳ Ами ако нямате споразумение за група?


Често пъти, когато член на бандата напусне, той заплашва да съди или просто отказва да остави останалите членове да продължат като банда.

Без установено споразумение за група, всеки член на групата може да бъде в състояние да предотврати използването на името на групата, ако той или тя реши.

Всъщност те биха могли да създадат своя собствена група и да използват съществуващото име, те също могат да ви попречат да управлявате песните, по които са работили дълго време. Възможно е дори те да изтеглят пари от банковата сметка на групата.

Worth Заслужава ли си вътрешна сделка?


Някои примери за високопоставени правни спорове между членовете на групата включват Pink Floyd (както Дейвид Гилмор, така и Роджър Уотърс твърдят, че се използва името на групата и за известно време има две версии на турнето на Pink Floyd едновременно) и Guns n Roses (Axl успешно установи правото си на името на групата, въпреки че много от първоначалните членове бяха заедно в друга група, Velvet Revolver , разбира се).

Членовете на двете банди похарчиха стотици милиони долари за съдия, за да определи какво е могло да бъде определено рано в споразумение за банда.

И така, как водиш онзи неудобен разговор със съотборниците си?

Веднага щом почувствате, че групата е „ стабилна “, трябва да говорите с всички за това какво е нивото на ангажираност всъщност.

Посочете идеята за сделката на групата за групата, обяснете защо е важно и как ще помогне? Всъщност това може да направи хората щастливи да знаят точно какво гарантирано ще бъдат членове на групата.

Важна забележка : въпреки че правенето на музика е за забавление и не изглежда като обичайна работа, през цялото време се плащат данъци и се инвестират пари, придобиват се отговорности, включително пари и заеми, така че със споразумение групата ще работи по-добре.

El ACUERDO INTERNO de BANDA ✅ es un documento que servirá para establecer el manejo de las responsabilidades, ganancias, deudas y aspectos clave.

📝 Какви аспекти трябва да обхваща това споразумение?


Споразумението за група трябва да действа като ръководство за изясняване на всички въпроси, които имате вие ​​или членовете на групата ви, както и за справяне с всички проблеми, които смятате, че могат да възникнат в бъдеще.

Най-малкото не забравяйте да покриете теми като:

 • Кой притежава правата върху името на групата?
 • Кой притежава какви песни?
 • Ако някой напусне групата, могат ли останалите членове да продължат да използват едно и също име на групата и да свирят същите песни?
 • Как ще се финансират разходите на групата?
 • Къде отиват доходите? (Например групата разделя ли приходите или ги влага в колективен фонд?)
 • Кой взема бизнес решенията?


Една от най-важните части на сделката е да се определи какво ще се случи, ако даден член напусне групата, въпреки че това не е забавно да се мисли, наистина не искате никакви свободни краища.

Например, ако групата иска да използва музикален видеоклип, който всички са направили заедно, членът може да каже, че не може да използва имиджа си, ако няма предварително писмено съгласие.

Ако тази публикация ви е интересна, помогнете ни, като споделите с туит


Как се създава сделка за вътрешен обхват?


Прекарайте няколко часа заедно, без да разсейвате вниманието, направете списък с областите, които да покриете.
Прегледайте всеки компонент и дефинирайте ангажиментите, след като споразумението бъде изготвено, потърсете адвокат да го прегледа и дайте зелено, за да можете да го подпишете между всички членове.

🎁 Това са 17-те най-важни аспекта, които трябва да се установят в споразумение за група / вътрешно споразумение за музикална група.

Включете в споразумението си тези, които най-добре отговарят на динамиката на вашата група или музикален проект 👇🏽


✅ 1 - Собственост върху авторските права:


Ако има установена формула, която групата иска да приложи, за да определи процента на авторски права върху която и да е песен, написана от групата, това трябва да бъде посочено.

Като пример: Coldplay разделя всяка песен по равно на 4 части, независимо кой е написал песента. Бийтълс не го направи. Как ще разделите кредита за композициите?

✅ 2 - Печалба:


Основата, на която ще се разпределят доходите, генерирани от групата, трябва да бъде съвсем ясна.

Може да се договори, че печалбите се реинвестират обратно в групата или алтернативно членовете на групата могат да предпочетат своя дял за собствена употреба.

Също така трябва да се предприемат стъпки за справяне със ситуацията на отказ от всички права и печалби, спечелени от конкретната група, ако предварително е договорено техният дял от печалбите да бъде реинвестиран в групата.

За компенсация е по-добре всички доходи (различни от състава) да се разделят по равно.

Уверете се, че сте посочили процент от нетния доход (след всички разходи), който да съхранявате в банковата сметка на групата, и процент, който ще бъде изплатен на всеки. Моля, преглеждайте тази разбивка на всеки шест месеца.

✅ 3 - Задължения и отговорности:


Ролята на всеки член на групата включва специфични отговорности и надхвърля простия факт на свирене на музиката.

Отговорностите като организирането на промоцията на концертите, поддържането на уебсайта и социалните мрежи, промоционални действия, получаване на ключови контакти и други дейности, които укрепват проекта, трябва да бъдат ясни, оставете това в споразумението групата ще даде на всички ясно каква е тяхната роля.

✅ 4 - Есета и ангажименти:


Всички членове на групата трябва да се съгласят да присъстват на необходимите репетиции, представления, промоционални събития и записи.

Включете, че всеки ще следва разумни инструкции от мениджъра на групата или представител и ще изпълнява усърдно договорените задачи.

Трябва да опишете някои общи дейности, които всеки член ще направи, като да се появи навреме, да подготви песните да работят и такива неща.

✅ 5 - Прекратяване:


Колко предизвестие трябва да даде един член, ако иска да напусне групата?

Ако даден член подаде оставка , той губи всички права върху бъдещи печалби от всякакъв вид (с изключение на възнагражденията за писане на песни, направени от тях) и няма да им се налага да покриват текущи разходи или дългове.

Също така трябва да се уточни какъв ще бъде процесът, ако мнозинството от членовете на групата решат, че даден член трябва да престане да бъде член на групата.

Ако даден член бъде гласуван , трябва да му дадете техния процент от наличните налични пари. Ако лентата се отдели, разделете всичко по равно.


✅ 6 - Счетоводство:


Трябва да се предвидят разпоредби за водене на правилни счетоводни записи и на някой да бъде дадена отговорност за гарантиране, че това се случва.

Подобни акаунти трябва да могат да бъдат проверявани от всеки член на групата, ако желаят.

✅ 7 - Банкова сметка:


Трябва да се предприемат стъпки за откриване на банкова сметка, като поне двама членове на бандата са посочени като подписали.

✅ 8 - Заеми:


Всеки член на банда, който дава заеми, трябва да получи обратно, ясно посочено.

Също така трябва да се изясни в такава ситуация, когато се предоставя заем за финансиране на създаването на какъвто и да е запис на групата, ако намерението е членът на групата, който прави заема, да стане собственик на такива записи, вместо записите да се притежават. на всички членове на групата заедно.

✅ 9 - Разходи:


Трябва да се изясни дали има някакви лични разходи на групата към някой от членовете, които ще бъдат възстановени с доходите на групата. Например нови бутчета или струни на китара.

Условията, при които ще бъде извършено такова възстановяване, също трябва да бъдат подробно описани, включително дали трябва да се предоставят конкретни фактури и разписки.

✅ 10 - Активи на обхвата:


Трябва да бъде ясно посочено кой ще притежава записите и видеоклиповете, платени от групата, както и кой ще бъде собственик на правата върху имената на домейни, които групата е регистрирала.

Въпреки че такова притежание обикновено зависи от обществото или компанията, която групата управлява, проблеми с текущата собственост могат да започнат да възникват, когато член напусне групата.

✅ 11 - Екип:


Идеята на този етап е, че всеки член на групата покрива 100% от разходите за личното си оборудване, като (струни, кръпки, усилватели и т.н.) и между всички общи разходи за оборудване на групата са разделени по равно ( PA, светлини, транспорт и др.).

Когато член напусне групата, той трябва да се откаже от правата върху оборудването, закупено с дохода на групата.

✅ 12 - Сила на властта:


Трябва да бъде назначено лице, което има правомощията да подписва договори от името на групата, но изисква нищо да не се подписва без съгласието на групата.

✅ 13 - Решения:


Всяко решение, взето по въпросите на групата, не трябва да се извършва без конкретно мнозинство, например 50% от членовете на групата.

Някои решения, особено финансови, може дори да изискват единодушно споразумение, например да се иска заем на името на групата или да се правят разходи, които надвишават определена сума.

Право на вето от членовете на бандата също може да бъде разгледано.

✅ 14 - Външни презентации:


Разумно е да се определи дали някой от членовете на групата желае да изпълнява или записва независимо в групата, ако трябва да получи съгласието на останалите членове на групата и ако не, ако има някакви общи условия, които се прилагат за такива външни странични проекти.

Един добър въпрос, който трябва да си зададете, е: Разрешено ли е на членовете да участват в странични или индивидуални проекти?

✅ 15 - Входящи членове:


Всички нови членове на групата при присъединяване трябва да бъдат обвързани и да спазват и да следват настоящата форма на споразумението за групата.

Ясно посочете, че всички нови членове имат право на нови приходи (включително всички бъдещи възнаграждения от предишни албуми), но не и собственост / обезщетение за песни, които не са написали.

✅ 16 - Име на групата:


Ако собствеността върху името на групата не е разделена по равно между всички членове на групата, тогава тези права са още по-конкретни.

Може да се поставят ограничения върху използването на името от отделни членове, какъвто е случаят, когато даден член напусне групата.

Кой има право да използва името на групата? Трябва да имате важно пояснение, че ако даден член напусне (или бъде уволнен), това лице губи всички права върху името на групата.

✅ 17 - Съвети и яснота:


Всеки член на групата трябва да признае, че е бил посъветван и че ако почувства лична нужда, трябва да потърси независим и експертен правен съвет относно съдържанието на споразумението за групата, преди да го подпише.

заключение


Няма ограничение за броя на проблемите, които могат да бъдат споменати и обхванати в споразумение за група, но във всеки случай трябва да сте сигурни, че споразумението за групата отразява на практика как групата работи или как членовете на групата искат да бъдат нещата. те работят.

Ако има някакви фундаментални промени в това отношение с течение на времето, тогава споразумението за обхвата ще трябва да бъде актуализирано, за да отрази тези промени.

От гледна точка на мениджъра, споразуменията за група са доста важни, така че трябва да се уверите, че такива споразумения са добре написани и добре разбрани от всички членове на групата.

Също така, когато възникват спорове между членовете на бандата, обикновено мениджърът е този, който първоначално се счита за отговорен да помогне за разрешаването на тази ситуация.

Тъй като това обикновено не е лесна задача, сключването на банково споразумение може да даде някои отговори или поне някакви насоки при разрешаването на такива спорове и това може да бъде от голяма помощ.

Разкажете ни какво ви се е случило поради липса на споразумение за вътрешен обхват или колко добре сте го имали. 👇🏼


Връзки